Miód leśny został pozyskany w Prywatnej Pasiece Jerzego & Adriana Hammerów na Podkarpaciu. Pszczoły, z kilku pasiek wędrownych prowadzonych przez naszych pszczelarzy, korzystały w okresie letnim z dobrodziejstwa leśnych roślin miododajnych. Rezultatem ich pracy jest aromatyczny miód, który będzie nas cieszył w zimowe dni.
Wśród roślin, z których pszczoły zebrały nektar na miód leśny, znajdziemy borówkę, kruszynę, jeżynę i wiele innych ziół leśnych. Dzięki nim miód ma ciemnobursztynową barwę i niezwykły aromat. Po krystalizacji, która jest naturalnym i pożądanym procesem, zmienia kolor na jaśniejszy, a konsystencję na ziarnistą. Ma wyrazisty, lekko żywiczny, słodki smak.
Miód leśny warto jeść regularnie, ponieważ ma działanie bakteriobójcze, pomaga zwalczać infekcje. Wykazuje pozytywne działanie na układy oddechowy, pokarmowy i krążenia. Poprawia odporność organizmu. Świetnie wzmocni organizm w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego.
Może spróbujesz innych miodów pochodzących z lasu:
Więcej o miodzie leśnym dowiesz się tutaj.