W Prywatnej Pasiece Jerzego i Adriana Hammerów udało nam się zdobyć prawdziwy, aromatyczny, polski miód wrzosowy! Miód rzadko spotykany w naszym kraju, na który czekaliśmy bardzo długo. Dzięki staraniom naszych podkarpackich pszczelarzy możemy cieszyć się „Królem miodów”! Panowie kontynuują rodzinne tradycje pszczelarskie, może właśnie w tym tkwi sukces ich pasieki. My wiemy jedno – w Mielcu wiedzą, jak pozyskiwać najlepsze miody!
Miód wrzosowy w stanie patoki przypomina galaretkę. Ma kolor ciemny, brunatny. Krystalizuje dość wolno, zmieniając konsystencję na drobnoziarnistą i barwę na pomarańczowo – brązową. Smak miodu wrzosowego jest wyrazisty, lekko ostry i gorzkawy. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych zachwyca zapachem wrzosów.
Nie tylko walory smakowe zachęcają do spróbowania tego miodu. Ma on działanie antyseptyczne, ogranicza rozwój bakterii w organizmie. Jest bogaty w witaminę B, aminokwasy i łatwo przyswajalne węglowodany, które pomogą w stanach zmęczenia lub po przebytych chorobach. Zawarta w nim prolina pomaga w leczeniu Alzheimera. Po miód wrzosowy warto sięgnąć, jeśli borykamy się z problemami z układem pokarmowym lub moczowym.
Lubisz rzadko spotykane miody? Może zainteresuje Cię:
Więcej o miodzie wrzosowym przeczytasz tutaj.