Na polskich łąkach i ugorach rosną rośliny powszechnie uznawane za chwasty. Wśród nich znajdziemy mało znany nostrzyk, który w czerwcu i lipcu stał się pożytkiem w Nadbużańskiej Pasiece Wędrownej Tomasza Baczewskiego. Pszczołom udało się zebrać nektar, a Panu Tomaszowi pozyskać prawdziwy miód nostrzykowy!
Miód nostrzykowy w stanie płynnym ma jasną barwę, delikatny, słodki smak i lekki zapach. Po krystalizacji, która przebiega dość szybko, zmienia kolor na żółtokremowy i konsystencję na stałą.
Mało znany miód nostrzykowy ma szerokie właściwości zdrowotne. Korzystnie działa zwłaszcza na układ krwionośny, dzięki zawartości kumaryny. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i zapaleniu żył. Działa nasennie i uspokajająco. Zawiera dużo cukrów prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm.
Zobacz naszą relację z wyprawy do Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej Tomasza Baczewskiego!