Rzepak jest bardzo cenną rośliną miododajną. W okresie kwitnienia, tj. na przełomie kwietnia i maja, stanowi on główny pszczeli pożytek. Także w Rodzinnej Pasiece Pani Teresy Stępień we wsi Bidziny (województwo świętokrzyskie), wraz z nadejściem wiosny, pszczoły znoszą nektar z rzepaku, a my dzięki ich wspólnej pracy możemy cieszyć się prawdziwym miodem rzepakowym.
Miód rzepakowy w stanie płynnym ma jasną, słomkową barwę. W smaku jest lekko mdły. Ulega szybkiej krystalizacji, po której zmienia kolor na prawie biały. Pachnie delikatnie rzepakiem. Jest chętnie wybierany przez miłośników miodów.
Miód rzepakowy poza węglowodanami, zawiera m.in. bor, który korzystnie wpływa na układ kostny. Jego regularne spożywanie poprawia działanie układu krwionośnego, dlatego polecamy go osobom borykającym się z miażdżycą i nadciśnieniem. W składzie miodu dominują cukry proste, które są łatwo przyswajalne i świetnie wzmacniają organizm.
Chcesz lepiej poznać Rodzinną Pasiekę Teresy Stępień? Przeczytaj naszą relację z Bidzin.
Spróbuj także naszych dwumiodów: