Coraz częściej rolnicy decydują się na uprawę roślin pożytecznych nie tylko dla ludzi, ale i dla pszczół. Zamiast zboża wybierają m.in. facelię i grykę. Korzystają z tego niewielkie pasieki, takie jak Rodzinna Pasieka Teresy Stępień z Bidzin w województwie świętokrzyskim. Dzięki pracy pszczół, rolników i staraniom pszczelarzy możemy jeść wyjątkowy miód faceliowo-gryczany.
Miód faceliowo-gryczany ma jasnobursztynowy kolor i wyrazisty słodki smak. Nie jest tak intensywny jak czysty miód gryczany, dlatego mogą po niego sięgnąć nie tylko zwolennicy zdecydowanych smaków. Krystalizacja przebiega wolno i świadczy o jego autentyczności. Kwiatowy zapach zachęca do spróbowania miodu.
Miód faceliowo-gryczany ma bardzo bogaty skład. Dzięki temu okaże się pomocny przy łagodzeniu wielu dolegliwości. Począwszy od problemów z górnymi drogami oddechowymi do choroby wrzodowej żołądka. Węglowodany i biopierwiastki zawarte w miodzie dodadzą energii przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Przy jego regularnym jedzeniu możemy liczyć na poprawę odporności organizmu.
Wolisz typowy miód gryczany? Zajrzyj tutaj!
Przeczytaj więcej o miodzie faceliowym:
Zobacz naszą relację z Rodzinnej Pasieki Pani Teresy Stępień.