Pierzga pszczela została pozyskana w Prywatnej Pasiece Jerzego i Adriana Hammerów położonej w Mielcu na Podkarpaciu. Pasieka jest prowadzona przez rodzinę Hammerów od pokoleń. Posiadają pasieki stacjonarne i wędrowne, czerpiąc pożytki z wielu roślin miododajnych. Ich pasieka jako pierwsza na Podkarpaciu otrzymała pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich. Może pochwalić się także zwycięstwem w konkursie na najlepszą Pasiekę Towarową Podkarpacia w 2009 roku.
Wśród produktów pszczelich wyjątkowe miejsce zajmuje pierzga, czyli zakonserwowany pyłek pszczeli. W porównaniu do pyłku pszczelego wyróżnia ją lepsza przyswajalność i wyższa ilość makro- i mikroelementów. Pierzgę zapakowano w słoik o pojemności 200 g. Taka ilość wystarczy na około miesięczną kurację.
Pierzga pszczela korzystnie wpływa na metabolizm. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, odtruwa organizm. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego warto ją spożywać w okresie spadku odporności lub po przebytych chorobach. Polecamy rozpuszczenie pierzgi w wodzie na 10 godzin przed wypiciem.