Miód manuka w pół kilogramowym opakowaniu o zawartości co najmniej 250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Methylglyoxal to substancja pochodzenia naturalnego, której wysoka zawartość wyróżnia miody manuka na tle innych miodów. Ten wyjątkowy miód pozyskiwany jest wyłącznie w Nowej Zelandii, na której terenie występują rzadkie krzewy manuka.
Miód manuka MGO 250+ ma charakterystyczny lekko gorzki smak i silny aromatyczny zapach. Zawiera pyłek z krzewów manuka. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej.
Ze względu na wysoką zawartość methylglyoxalu miody manuka 250+ wykazują wyjątkowe działanie antybakteryjne. Korzystnie wpływają także na krążenie krwi, obniżają ciśnienie. Ceniony jest na całym świecie przez osoby z problemami z układem pokarmowym. Pomaga w łagodzeniu refluksu, wrzodów żołądka i nadkwasoty. Miód manuka 250+ wzmacnia odporność, powinny go spożywać zwłaszcza osoby w okresie rekonwalescencji.