Niewielkie opakowanie miodu manuka o zawartości co najmniej 250 mg/kg methylglyoxalu – naturalnej substancji, której wysokie stężenie wyróżnia miody manuka od innych rodzajów miodów. Oryginalne miody manuka 250+ pochodzą z Nowej Zelandii, kraju, w którym znajdują się rzadko spotykane krzewy manuka.
Ten wyjątkowy miód ma równie charakterystyczny smak – lekko gorzki. Wyróżnia go także silny zapach. W jego składzie znajdziemy także pyłek z krzewów manuka. Miód manuka 250+ przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Substancją odpowiedzialną za wyjątkowe działanie miodu manuka 250+ jest methylglyoxal, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. Działa także wspomagająco na układ krwionośny i pokarmowy. Jego zdrowotne właściwości docenią osoby borykające się z wysokim ciśnienie, refluksem, wrzodami żołądka i innymi podobnymi problemami. Bogaty skład miodów manuka wzmacnia organizm, zwłaszcza w stanach obniżonej odporności.