Miód malinowy został pozyskany przez Pana Romana Widza i jego syna Kacpra w Gospodarstwie Pasiecznym Trzmielik, które położone jest na Lubelszczyźnie. Pszczoły oblatywały plantację malin wiosennych.
Miód malinowy wyróżnia się ciepłą żółtozłocistą barwą, delikatnym zapachem malin i łagodnym słodkim smakiem. Podczas krystalizacji, która świadczy o jego autentyczności, jaśnieje i zmienia konsystencję na kremową.
Miód ten zyskuje corocznie wielu amatorów jego delikatnego smaku. Chętnie jedzą go dzieci, dlatego często wykorzystywany jest jako zamiennik mniej zdrowego cukru. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów sprawdzi się u osób z obniżoną odpornością, rekonwalescentów, pracujących fizycznie i umysłowo. Jego właściwości lecznicze powinny poznać osoby z problemami żołądkowymi, miażdżycą i schorzeniami górnych dróg oddechowych. Także w okresie przeziębień warto stosować miód malinowy jako dodatek do gorącej herbaty – działa napotnie i rozgrzewająco.