Miód fasolowy to jeden z odmianowych miodów, które mogą być pozyskane jedynie w konkretnych obszarach oraz z kwiatów poszczególnych roślin. W naszym sklepie oferujemy miód fasolowy pochodzący z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej Tomasza Baczewskiego, który pozyskał go w malowniczej wsi Horodło nad Bugiem, położonej w województwie lubelskim. To pierwsze miodobranie, w którym udało się uzyskać naszemu zaprzyjaźnionemu pszczelarzowi miód fasolowy, co jest tylko jednym z wielu dowodów na wyjątkowość tego produktu.
Miód fasolowy pozyskiwany jest z kwiatów fasoli tyczkowej i w niedużej części z innych okolicznych kwiatów, co skutkuje jego charakterystycznym, mocnym aromatem, jakiego nie da się pomylić z żadnym innym miodem. Dodatkowo bardzo łatwo jest rozpoznać ten rodzaj miodu po niezbyt słodkim, lekko kwaskowatym smaku, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych miodów. Barwę miodu fasolowego określić można jako słomkowożółtą, czasem przypomina też barwy innych miodów. W naturalnym procesie krystalizacji miód zmienia konsystencję z płynnej na gęstą, niemal stałą.
Jak każdy rodzaj miodu, także i ten fasolowy bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie, a szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z problemami dotyczącymi serca. Jego regularne spożywanie znacznie wzmacnia ten najważniejszy mięsień i cały układ immunologiczny, a dodatkowo pomaga również w przypadku leczenia przeziębień oraz schorzeń żołądkowo-jelitowych.
Zobacz relację z wizyty Wcinaj miód! w pasiece Tomasza Baczewskiego