Miód faceliowy pochodzi z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej prowadzonej przez Tomacza Baczewskiego. Pasieka ta znajduje się w Wołczynach nad Bugiem, a o wyjątkowości tego terenu świadczy objęcie go obszarem NATURA 2000.
Facelia to niezwykle miododajna roślina, którą pszczoły zajmują się w czerwcu i lipcu. Miód z facelii pachnie kwiatami, jest ciemnożółty oraz delikatnie słodki. Po zachodzącej szybko krystalizacji staje się jaśniejszy.
Miód faceliowy przydatny jest podczas wysiłku fizycznego i umysłowego, schorzeniach układu krwionośnego oraz pokarmowego. Wzmacnia organizm dzięki węglowodanom, a jego działanie bakteriobójcze powinny wykorzystać osoby z problemami górnych dróg oddechowych. Miód faceliowy jest idealny do domowych wypieków oraz do słodzenia potraw i napojów.
Zobacz relację z wizyty Wcinaj miód! w pasiece Tomasza Baczewskiego