Zielona herbata – Sencha

Zielona herbata dla Twojego organizmu

Zielona herbata to jedna z najzdrowszych herbat, jakimi możemy się delektować. Ta coraz popularniejsza odmiana suszu z herbacianych krzewów podbija serca ludzi na całym świecie nie tylko wspaniałym, orzeźwiającym smakiem, lecz także pozytywnym działaniem na cały organizm. Coraz częściej słyszy się o tym, że może ona zapobiegać nowotworom, wspomagać w odchudzaniu, dodawać energii, a także poprawiać sprawność umysłową i wygląd. Wszystko to sprawia, że niemal każdy z nas przynajmniej raz po nią sięgnął, a wiele osób pije ją każdego dnia. Obecnie na rynku znaleźć można mnóstwo rodzajów i odmian zielonej herbaty, a na szczególną uwagę z pewnością zasługuje jeden konkretny – japońska zielona herbata, czyli Sencha. Sama jej nazwa to właściwie synonim zielonej herbaty, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza ona „duszoną herbatę”, co wzięło się z procesu wielokrotnego suszenia liści na Senchę, w trakcie którego są one lekko podduszane. Zdecydowanie warto poznać najważniejsze informacje dotyczące Senchy! Być może właśnie tą herbatą powinniśmy zastąpić te, które aktualnie goszczą w naszej kuchni.

Sencha – herbata prosto z Japonii

Sencha jest sztandarową zieloną herbatą spożywaną przez Japończyków. Powstała ona już w 1738 roku i występuje w wielu odmianach. Jej zbiory zaczyna się w kwietniu i to właśnie ta pochodząca z pierwszych rwań jest najłagodniejsza i odznacza się najjaśniejszym kolorem. Każdy następny zbiór w ciągu roku pozwala uzyskać mocniejszy aromat, co jest wynikiem dojrzewania liści w mocniejszym słońcu. Po zbiorze liście poddawane są obróbce gorącą parą, a następnie przedmuchiwane gorącym powietrzem, suszone i zwijane. Cały proces rozpoczyna się niezwłocznie po ich zerwaniu, tak aby nie doszło do rozpoczęcia procesu fermentacji. W suszu Senchy znaleźć można długie, mocno sprasowane liście o intensywnie zielonym kolorze, które po zaparzeniu dają napar w odcieniach seledynu i żółci. Poza Japończykami, smak Senchy docenili także Chińczycy, którzy wyspecjalizowali się w jej produkcji. Dzięki temu dziś na rynku niemal najpopularniejsza jest China Sencha, czyli odmiana pochodząca z Chin. Sencha to jedna z najdelikatniejszych zielonych herbat, cechująca się lekko ziołowym aromatem. Jej smak przypadnie do gustu niemal każdemu.

Co niezwykłego kryje w sobie zielona herbata Sencha?

W składzie zielonej herbaty Sencha znaleźć można wszystko to, co pożyteczne dla zdrowia i potrzebne dla zachowania dobrego samopoczucia oraz pięknego wyglądu. Występują w nim przede wszystkim duże ilości przeciwutleniaczy i polifenoli, a także inne niezbędne organizmowi składniki. Można wśród nich wymienić między innymi minerały takie, jak cynk, potas, sód, żelazo, fluor i wapń, a także witaminy A, C, E, K oraz B1 i B2. Każdy składnik, który zawiera w sobie zielona herbata Sencha, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia na różne sposoby. Katechiny i taniny chronią nas przed wolnymi rodnikami, a tym samym zapobiegają nowotworom, a polifenole zapobiegają rozwojowi różnych przewlekłych schorzeń związanych chociażby z układem krwionośnym.

Właściwości Senchy

Każdy wie, że zielona herbata może być dobra dla zdrowia, ale to właśnie regularne picie Senchy jest sekretem długowieczności Japończyków i Chińczyków. Przede wszystkim działa ona zbawiennie na układ trawienny, a w tym poprawia przemianę materii, stymuluje produkcję żółci oraz wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej. Jest ona polecana także osobom mającym problemy z układem krwionośnym i podwyższonym cholesterolem, a szczególnie zbawienne działanie ma w przypadku diabetyków. Sencha wzmacnia kości, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza, odżywia i działa moczopędnie. Zawarta w niej kofeina działa pobudzająco, a dodatkowo orzeźwia i schładza organizm. Według badań regularne picie zielonej herbaty działa antydepresyjnie, poprawia nastrój i sprawia, że stajemy się szczęśliwsi. Sencha może więc nie tylko zadbać o nasze ciało, lecz także i duszę. Ciekawostką jest, że zielona herbata może zniwelować nieświeży oddech.

Jak przygotować prawdziwą zieloną herbatę Sencha?

Zielona herbata Sencha to doskonały napój, który można stosować każdego dnia. Niektórzy zalecają pić ją na ciepło przed posiłkami, żeby poprawić trawienie, inni preferują picie jej na zimno w celu orzeźwienia, ale właściwie każdy sposób jest dobry. Senchę powinno się zaparzać wodą o temperaturze około 70-75°C. Po zalaniu należy pozostawić ją na około 1-2 minuty – po tym czasie jest gotowa do spożycia. Można oczywiście dosładzać ją cukrem – najlepiej trzcinowym lub miodem. Jest to napój, w którym doskonały smak idzie w parze z cennymi właściwościami.