Świąteczne pierniczki z miodem

Święta za pasem, a zatem czas rozpocząć świąteczne wypieki! Poznajcie nasz przepis na pierniczki! Przygotowaliśmy je z „małą” pomocą… 😉 Do przygotowania pierniczków potrzebujemy:
  • 1/3 szklanki miodu – my wybraliśmy lipowy
  • pół kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

składniki

Przepis na nasze pierniczki jest bardzo prosty. Robimy je wspólnie z dziećmi! Zajmuje to więcej czasu, ale efekty cieszą całą rodzinę. Wybierając tę opcję, trzeba doliczyć czas na popołudniową drzemkę Malucha, wziąć pod uwagę nieoczekiwane gonitwy po domu i obowiązkowe przerwy na jedzenie jeszcze gorących pierniczków.

Kontrola jakości W garnku podgrzewamy miód i masło. Czekamy aż roztopią się, ale nie zagotują. roztopiony miód z masłem Po wystudzeniu dodajemy resztę składników. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. mieszanie ciasta Formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy przez 30 min w lodówce. gotowe ciasto Ciasto wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy pierniczki w dowolnym kształcie. wałkujemy ciasto My wybraliśmy pszczółki i małe kształty, idealne dla małych łasuchów. wycinamy pierniczki Pierniczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 min. pierniczki kładziemy na blaszkę Studzimy na kratce … pierniczki studzimy na kratce …i dekorujemy! i gotowe!

Być może nasze świąteczne pierniczki z miodem nie są wizualnie idealne. To nam jednak nie przeszkadza. Z dumą będziemy prezentować je na świątecznym stole. Zapamiętamy je jako nasze pierwsze wspólne pierniczki! Nie każda dwulatka może pochwalić się słodkimi pszczółkami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *