Slow food – o co chodzi?

Coraz częściej spotykamy w mediach określenie „slow food”. Co ono znaczy i niesie ze sobą? Wyjaśnijmy sobie na samym początku o co właściwie chodzi w ruchu slow food.  

Początki slow food

Slow food to ruch społeczny mówiący na temat ochrony kuchni różnych regionów świata. Związany z naturalnym i zdrowym jedzeniem. Organizacja powstała pod koniec 1986 roku we Włoszech jako protest przeciwko fast foodom, a przede wszystkim wobec coraz większej liczby restauracji sieci McDonald’s. Na początku była niezbyt duża, ale potem rozprzestrzeniła się na ogromną liczbę krajów i zyskała popularność, szczególnie wśród tych popierających naturalne produkty.  

Jakie są główne założenia ruchu slow food?

Do głównych założeń i celów ruchu slow food możemy zaliczyć: • promowanie zdrowej żywności w wielu aspektach, • kupowanie żywności z naturalnych źródeł, która jest bezpieczna i wolna od chemicznych dodatków, • edukowanie klientów na temat zagrożeń wynikających ze spożywania szkodliwych substancji zawartych w sztucznych produktach, • ciekawe metody przyrządzania jedzenia, • promowanie zmian i wiedzy w temacie gospodarki rolnej. Cały trend stał się tak popularny ze względu na poszukiwanie nowych alternatyw w dziedzinie żywności. W czasach, kiedy jedzenie możemy kupić na każdym kroku, a wybór jest coraz większy, zaczynamy zastanawiać się, jak jedzenie konkretnych produktów wpływa na nasz organizm. Ten trend zaczyna pojawiać się również w restauracjach.  

Slow food – przemyślane odżywianie

Ideą ruchu slow food jest też spożywanie żywności, która jest wolna od sztucznych ulepszaczy. To również skupianie się na naturalnej różnorodności, sięganie po wcześniej nieznane produkty. Dlatego niektórzy traktują to jako niezwykle miłe doświadczenie i bardzo często wybierają właśnie taką, a nie inną opcję. Dzięki slow food można także odkryć, jakie zalety daje nam środowisko naturalne, ile możemy z niego czerpać. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy większość produktów dostępnych w supermarketach zasadniczo różni się od siebie przede wszystkim marką, a nie zawartością i składem. Aby korzystać z dobrodziejstw żywności slow foodowej, nie trzeba być również określonym wyznawcą jakiegoś nurtu, np. weganizmu. Dla każdego znajdzie się odpowiedni przysmak, który na pewno wpasuje się w jego oczekiwania.   Photo by Base Camp Baker on Foter.com / CC BY-ND

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *