Omlet jaglany dosładzany miodem

Zdążyliście już pewnie zauważyć, że kasza jaglana to stały element naszej diety. Świetnie smakuje w połączeniu ze słodkim miodem. Oba te produkty są niezwykle zdrowe, dlatego polecamy Wam jak najczęściej wykorzystywać je w kuchni. Dziś kolejny przepis z ich udziałem – omlet jaglany z bananem i miodem. Słodka propozycja nie tylko na śniadanie. Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.

Omlet jaglany z bananem i miodem

Składniki: ● jajka (4 sztuki), ● kasza jaglana (1 szklanka ugotowanej kaszy), ● banan (1 sztuka), ● olej kokosowy  (łyżeczka – odrobina do wysmarowania formy na omlet oraz odrobina do gotowania kaszy), ● cynamon (szczypta), ● kurkuma (szczypta), ● sól (szczypta), ● miód mniszkowy (2 łyżeczki).

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Zagotowujemy wodę ( proporcja woda do kaszy= 2 do 1) w niewielkim garnku, a następnie dodajemy do niej kaszę i olej kokosowy. Gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcie wody przez kaszę.

Kaszę studzimy, dodajemy do niej jajka oraz cynamon, kurkumę i szczyptę soli. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Formę do omletu smarujemy olejem kokosowym i przelewamy do niej masę. Na góre kładziemy plasterki pociętego banana. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) od 15 do 18 minut.

Omlet wykładamy na talerze i dosładzamy miodem. Smacznego:)

Wskazówki:

Wystudźcie dobrze kasze przed blendowaniem jej z jajkami-> w przeciwnym razie wyjdzie Wam jajecznica 😉 Ja przelałem ugotowaną kaszę kilka razy zimną wodą.

Użyłem jajek od kur zielononóżek -> są droższe od klasycznych ale mają mniej cholesterolu 🙂

Kaszy jaglanej możemy ugotować więcej-> to co zostanie można przechowywać klika dni w lodówce i zużyć do innych dań, np. do musu jaglanego z dynią i batatem.

omlet jaglany z bananem i miodem prezentacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *