Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

MIÓD RZEPAKOWY


Popularność miodu rzepakowego

Od dawna miodom pszczelim przypisuje się wartości lecznicze. Powszechnie znanym faktem jest, że miód to naturalny antybiotyk chętnie stosowany podczas przeziębień. Istnieją różne rodzaje miodów, które posiadają odmienne właściwości. Jednym z bardziej popularnych miodów w naszym kraju jest miód rzepakowy. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma słomkową barwę. Po skrystalizowaniu natomiast nabiera jasnożółtego, kremowego koloru. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Pozyskuje się go w okresie masowego kwitnienia rzepaku, co przypada na przełom kwietnia i maja.

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

Tym co wyróżnia miód rzepakowy jest fakt, że krystalizuje się niezwykle szybko. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność. Przyjmuje wtedy mazistą konsystencję o biało-kremowej barwie. Jego zapach przypomina oczywiście woń kwiatów rzepaku. Obróbka cieplna nieco niweluje ten zapach. Jednak jest on na tyle charakterystyczny, że w pitnych miodach jest wyczuwalny nawet po 2 latach. Jego smak jest łagodny, nieco mdły, z wyczuwalną nutką goryczy.

miód rzepakowy

Zawartość miodu rzepakowego

Zalet miodu rzepakowego jest naprawdę wiele, a jego naturalne pochodzenie i cenne właściwości sprawiają, że pomaga w walce z mnóstwem schorzeń. Zawiera olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę. Jest on bogaty w bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy. Charakteryzuje się dość niską zawartością związków mineralnych szybko przyswajanych przez ludzki organizm. Występuje w nim żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent. Co ciekawe wykazuje niższą aktywność antybiotyczną niż inne miody, a składa się z glukozy (51 proc.), fruktozy (47 proc.) i innych cukrów. Duża zawartość glukozy czyni go szczególnie cennym w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych, a także nie obciąża wątroby. Dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Występujący w tym miodzie potas i magnez oraz kwasy fenolowe i związki flawonoidowe prowadzą do wzmocnienia skurczów mięśnia sercowego. Olejki eteryczne natomiast wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych, dlatego łagodzi on objawy kaszlu.

rzepak

Działanie miodu rzepakowego

Przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego szczególnie polecany jest właśnie miód rzepakowy. Wzmacnia on serce i siłę jego skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Dodatkowo miód rzepakowy obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Miód ten pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu ze względu na liczne właściwości detoksykacyjne. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego, a także jest pomocny w przemianie tłuszczów. Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Łagodzi on kaszel i wspiera układ odpornościowy. Ma jednak niskie właściwości antybiotyczne, dlatego najczęściej wykorzystywany jest przy przeziębieniach. Miód rzepakowy pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu. Stanowi świetną odżywkę, która regeneruje, dlatego wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej. Ponadto miód ten poprawia myślenie i koncentrację. W przypadku lekkich oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy, jeśli zostanie odpowiednio szybko nałożony na skórę. Przeprowadzone nad nim badania potwierdziły korzystny wpływ również na osoby chorujące na dusznicę bolesną. Kobietom miód ten pozwoli zachować gładką i piękną cerę, ponieważ może być stosowany także jako maseczka na twarz! Najlepiej spożywać go po uprzednim rozpuszczeniu w szklance mleka lub ciepłej wody.