Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Czarnuszka


Czarnuszka – zioło o wszechstronnym zastosowaniu

Czarnuszka to zdecydowanie wyjątkowa roślina, której cenne działanie może okazać się zbawienne dla naszego organizmu. Pochodzi ona z terenów Europy Południowo – Wschodniej i Azji Zachodniej i jest jednym z najchętniej uprawianych ziół. Cechuje ją przede wszystkim niecodzienny wygląd – osiąga ona do 40 cm wysokości, a w okresie kwitnienia pokrywa się pięknymi kwiatami o białym lub błękitnym kolorze z niebieskim unerwieniem. W jej owocach znajdują się nasiona, które trudno pomylić z innymi – są drobne i czarne. To właśnie one kryją w sobie moc cennych składników odżywczych. Nadają one potrawom bardzo wyrazistego, korzennego smaku, a także zapewniają organizmowi cenne wsparcie. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka jest dobra na wszystkie dolegliwości i choroby, więc zdecydowanie warto poznać powód takich opinii.

Właściwości zdrowotne czarnuszki - poznaj je!

Czarnuszce przypisuje się wiele cennych właściwości. Według różnych badań, ma ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Z pewnością jej pożyteczne dla organizmu działanie bierze się przede wszystkim z bogatego w cenne substancje odżywcze składu. Można w nim znaleźć między innymi mnóstwo witamin, a w tym E, F, A, B1, B3, B6, kwasów tłuszczowych, fitosteroli, flawonoidów, saponin, alkaloidów i minerałów takich, jak cynk, magnez, wapń, selen, żelazo, potas i sód. Nie brakuje tu również olejku eterycznego. Stosowanie czarnuszki może bardzo pozytywnie wpłynąć na wszystkie układy organizmu, a w wielu przypadkach wspomóc leczenie poważnych chorób. Przede wszystkim wprowadzenie czarnuszki do diety zapewnia zwiększenie odporności i ogólne wzmocnienie organizmu. Można w ten sposób zadbać o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy uporczywe przeziębienia pojawiają się szczególnie często. Jej działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe sprawia, że pozwala ona zapobiegać wielu powszechnym infekcjom. Poza ogólnym wsparciem, czarnuszka doskonale sprawdza się także w przypadku konkretnych schorzeń i może wspierać ich leczenie. Działa ona bardzo pożytecznie na układ krwionośny – poprawia jego funkcjonowanie, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cukru, a także zapobiega powstaniu anemii. Jest także doskonała dla układu trawiennego, ponieważ wspomaga leczenie refluksu i wrzodów, a także działa osłonowo na żołądek. Jej regularne spożywanie pozwala nawet uniknąć tworzenia się kamieni nerkowych, które są źródłem bardzo przykrych dolegliwości. Wprowadzenie tego pożytecznego zioła do diety zaleca się osobom, u których występuje zwiększone ryzyko cukrzycy i osteoporozy. Ponadto, jest ono bardzo pomocne w leczeniu alergii i astmy, ponieważ pomaga zwiększyć wydolność płuc.

Z pomocą czarnuszki ochronisz swój organizm przed nowotworem

Według różnych badań, czarnuszka to naturalny środek zapewniający ochronę organizmu przed zmianami nowotworowymi. Jej nasiona mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju, a nawet niszczenia komórek rakowych w przypadku wielu rodzajów nowotworów. Pozytywne działanie zaobserwowano między innymi w przypadku raka piersi i szyjki macicy, białaczki, raka wątroby, prostaty, okrężnicy, a także nowotworu płuc. Tak pozytywne zmiany przypisuje się związkowi o nazwie tymochinon, który jest składnikiem zawartego w czarnuszce olejku eterycznego, jednak z pewnością mają na nie wpływ także inne cenne składniki odżywcze, w które bogata jest ta wyjątkowa roślina. Warto stosować ją zarówno w profilaktyce przeciwnowotworowej, jak i w celu uzupełnienia kuracji.

Czarnuszka pomocna w przypadku problemów skórnych

Czarnuszka znana jest między innymi z tego, że może poprawić kondycję naszego ciała nie tylko wewnętrznie, lecz także od zewnątrz. Jest ona bardzo skuteczna w przypadku różnego rodzaju zmian skórnych – może zniwelować stany zapalne i różne nieprzyjemne dolegliwości. Jej stosowanie będzie bardzo dobrym pomysłem szczególnie w przypadku trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, wysypek i grzybicy. Dodatkowo, jest ona skuteczna także przy poparzeniach słonecznych i może pomóc szybko się ich pozbyć oraz zmniejszyć związane z nimi dolegliwości bólowe.

Jak można stosować czarnuszkę?

Źródłem zdrowotnych właściwości są przede wszystkim nasiona czarnuszki. Można wykorzystywać je na wiele sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie ten najodpowiedniejszy. Przede wszystkim warto zawsze mieć je w kuchni, ponieważ stanowią niezastąpioną przyprawę do różnego rodzaju potraw. Nasiona czarnuszki z powodzeniem zastąpią pieprz oraz mogą być ciekawym dodatkiem do zup, sosów czy kanapek. Można wykorzystać je zarówno w całości, jak i zmielone. W tej drugiej postaci nasiona czarnuszki mogą posłużyć do przygotowania zdrowotnego naparu – będzie on doskonały zarówno do spożycia, jak i przemywania skóry. Sam napój może mieć bardzo intensywny smak, dlatego dobrym pomysłem będzie osłodzenie go prawdziwym miodem. Dzięki temu zyska on przyjemny aromat, a ponadto wzmocnione zostaną jego walory zdrowotne. Czarnuszka doskonale sprawdza się jako podstawa oleju i nalewek, a także jako składnik popularnego ziołomiodu – w takiej postaci nasiona czarnuszki pomogą przy przeziębieniu, pozwolą pozbyć się bólu gardła i załagodzą kaszel. Co najciekawsze, ziołomiód na bazie czarnuszki można przygotować samodzielnie – wystarczy zmieloną czarnuszkę utrzeć z wybranym miodem na gładką masę w ilości 1 łyżeczki miodu na 1 łyżeczkę mielonych nasion.