Ciasta z miodem

Przygotuj najsmaczniejsze ciasta z miodem! Przygotowane przez nas przepisy na ciasta z miodem są wyjątkowo proste i możliwe do wykonania przez każdego.

Ciasto miodowe

Ciasto miodowe do najbardziej klasyczne wykorzystanie miodu do sporządzenia słodkich smakołyków. Najlepiej smakuje z ciemnym miodem gryczanym.

Składniki: ● 1,5 szklanki mąki, ● 2 duże łyżki miodu gryczanego, ● 3 całe jajka, ● ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ● 60 dag orzechów laskowych.

Krem: ● 1 szklanka śmietanki, ● 1 szklanka cukru.

Przygotowanie: Do garnka włożyć miód, cukier, jajka i podgrzać dokładnie mieszając. Cały czas mieszając dodawać dwa mąkę i sodę. Ciasto przelać do foremki i piec przez ok 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki i przeciąć na dwie równe części a następnie ostudzić. Posmarować kremem i połączyć dwie części. Wierzch ciasta można ozdobić orzechami.

Tort orzechowy z miodem

Zbliżają się święta, a miód idealne wpisuje się w ich specyfikę. Jest nieodłącznym elementem wielu ciast, ciastek i deserów. Dzięki niemu nasze słodkości nabierają wspaniałej konsystencji oraz kuszą nieziemskim aromatem. Poniżej przedstawiamy przepis na tort orzechowy z miodem, który sprawdzi się nie tylko w święta, ale i na wiele innych okazji.

Składniki: ● 3 szklanki mąki, ● ¼ kostki margaryny, ● ½ szklanki cukru pudru, ● łyżka miodu, ● łyżeczka sody oczyszczonej, ● 2 jajka, ● 3 lub 4 łyżki gęstej śmietany, ● tłuszcz do wysmarowania formy, ● mąka do posypania formy.

Krem: ● 3 jajka, ● kostka masła, ● ½ szklanki cukru, ● sok z 1 cytryny, ● 2 łyżki kakao, ● aromat waniliowy, ● 10 dag zmielonych orzechów laskowych.

Dekoracja: ● polewa, ● orzechy, ● owoce – wiśnie lub inne.

Przygotowanie: Margarynę połączyć z miodem. Z mąki, śmietany, sody, jajka, cukru i wystudzonego tłuszczu zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części, rozwałkować i piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Krem: ubijamy jajka z cukrem na parze. Gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i ubijamy, aż wystygnie. Ucieramy masło, dodając po łyżce masy jajecznej. Połowę przygotowanej masy zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, drugą z sokiem z cytryny, kakao i mielonymi orzechami.

Dwa upieczone ciasta przekładamy kremem z orzechami i delikatnie zlepiamy. Kładziemy następny krążek, smarujemy jasnym kremem. Na koniec kładziemy ostatni krążek i dekorujemy tort. Boki smarujemy kremem i posypujemy siekanymi lub mielonymi orzechami. Wierzch dekorujemy według uznania polewą, orzechami lub owocami.

Deser z miodem

Jeśli nie przepadamy za bardzo słodkimi cistami czy tortami, to ciekawą alternatywą jest granola, którą robi się w parę chwil, a jest bardzo smaczna i zdrowa. Można jeść ją na sucho lub dodać np. do jogurtu.

Granola bananowo-kokosowa

Składniki: ● 2 dojrzałe banany, ● 1 duże utarte jabłko, ● 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych, ● 1 łyżka rodzynków, ● 1/4 filiżanki migdałów, ● 1 łyżeczka miodu, ● 1/2 łyżeczki cynamonu, ● 2-3 łyżki soku cytrynowego.

Przygotowanie: Ugniecione widelcem banany wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *